Stedelijke basisschool SAIO De Billemontstraat 77 2440 Geel 014/56 64 20 https://saio.sbsgeel.be
Algemeen

Dit schooljaar vliegen we er letterlijk weer in met ons nieuwe jaarthema “Allemaal Geluksvogels!” Dit jaarthema is gebaseerd op het boek Geluk voor kinderen van Leo Bormans. 

Over het boek: 

“Geluksexpert Leo Bormans, auteur van het succesvolle The World Book of Happiness, schreef voorleesverhalen voor kinderen over de tien sleutels van geluk. Geluk voor kinderen is een speelse zoektocht naar oprecht geluk en een warm nest. Het boek is gebaseerd op de voornaamste wetenschappelijke inzichten uit de positieve psychologie. Het geeft ouders, grootouders, opvoeders en leraren de kans om op een aangename manier universele waarden door te geven die de basis vormen voor een gelukkig leven.”

Gedurende het schooljaar zal er elke maand een andere ‘Geluksvogel’ met zijn of haar eigen verhaal aan bod komen. In elk verhaal komt er een sleutel van geluk aan bod. In de klassen kan er dan verder gewerkt worden rond het verhaal. Door te praten over de verhalen, te knutselen, samen te lezen… komt ons jaarthema helemaal tot leven. 

Hieronder vinden jullie een overzicht van welke geluksvogel wanneer aan bod komt. In onze nieuwsbrief kunnen jullie maandelijks een woordje uitleg terugvinden over onze Geluksvogel van de maand. 

September: Sporo

In september vliegen we erin met Sporo! 

In dit verhaal gaat het over doelen stellen en die stap voor stap realiseren

Sporo zegt in het verhaal: “Ik ga een nest bouwen, zodat de reiger mij niet te pakken krijgt!” Stap voor stap realiseert hij zijn doel samen met zijn vrienden! Zo kunnen wij ook leren om onze eigen doelen stellen en deze stap voor stap te realiseren. Gelukkige mensen durven te dromen en maken stap voor stap hun dromen waar. 

Oktober : Mingo

In oktober staat het verhaal van Mingo in de kijker!
De pijler van geluk in dit verhaal is emoties: je gevoelens uiten en een positieve houding aannemen.
Mingo wil niet leren vliegen en ook niet op één poot staan. Hij vindt alles stom. Mama en papa
vinden het goed dat Mingo laat zien hoe hij zich voelt, maar toch zal hij alles moeten leren.
Uiteindelijk probeert Mingo het toch. En kijk wat er gebeurt: hij verandert van een jonge, grijze
flamingo naar een mooie, grote, roze flamingo! Ook voor ons is het belangrijk dat we onze
gevoelens kunnen laten zien en dat we ook op een positieve manier aan onszelf willen werken.

November: Dipper

In november is het verhaal van Dipper aan de beurt! De pijler van geluk in dit verhaal is jezelf zijn, jezelf aanvaarden en je goed in je vel voelen. Dipper is een waterspreeuw. Toch wil hij graag hoog kunnen vliegen zoals de grote vogels en kunnen zwemmen zoals de vissen. Doorheen het verhaal leert Dipper dat ook hij speciale dingen kan, die de grote vogels en de vissen niet kunnen. Het is belangrijk dat we blij zijn met wie we zijn, dan zijn we ook gelukkiger.

December: Kaketoe

Kaketoe In december komt het verhaal van Kaketoe aan bod. De pijler van geluk in dit verhaal is relaties, jezelf verbinden met andere mensen. Kaketoe wil enkel maar gerust gelaten worden, totdat haar zusjes haar enige redding zijn als een grote vogel haar wil opeten. Samen met haar zusjes is het veel leuker en veiliger! Zo leren we dat we gelukkiger zijn als we een goede band hebben met anderen. Met de feestdagen in aantocht, is dit een mooie gedachte om aan vast te houden.

Januari: Hokko

Bij de start van het nieuwe jaar ontmoeten we ook een nieuwe geluksvogel: Hokko! De pijler van geluk in dit verhaal is geven, delen en iets doen voor andere mensen. Hokko is een pasgeboren vogel. Hij heeft zojuist zijn eerste lekkernij gegeten: een mug, gevangen door zijn papa. Dan brengt papa een nieuwe mug voor hem. Zo lekker! Toch geeft hij de mug aan zijn pasgeboren broertje. Wat is dat een fijn gevoel! Zo leren we dat we gelukkiger worden door te delen en iets voor anderen te doen.

Februari: Kea

In februari staat het verhaal van Kea in de kijker.
De pijler van geluk in dit verhaal is uitproberen, nieuwsgierig en leergierig blijven, groeien en bijleren.
Kea is een grote papegaai die heel graag nieuwe dingen uitprobeert. Dat maakt haar blij. Ze leert zichzelf allerlei nieuwe dingen aan. Daarna leert ze het ook aan haar vriendjes. Zo leren wij dat mensen die nieuwsgierig zijn, graag leren en nieuwe dingen uitproberen, ge-lukkiger zijn!